De inwoners van deze streek hebben een positief levensgevoel. OfficiŽle enquÍtes volgens vaste criteria, of na een rondvraag bij de burgers geven als resultaat, dat de elf gemeenten van de Oostkantons tot de meest leefbare van heel BelgiŽ behoren en dat de burgers heel tevreden zijn met de levenskwaliteit.  Dit verklaart ook, waarom veel inwoners in het buitenland werken, maar hier wonen, of waarom burgers uit het buitenland die zich in deze streek vestigen, hun werk nog steeds in het land van oorsprong behouden.De dorpen en steden van Oost-BelgiŽ vertonen een hoge woonkwaliteit. De infrastructuren in deze regio behoren tot de compleetste in BelgiŽ.
Op het gebied van gezondheid zijn er op 92.000 inwoners met in totaal 478 bedden en 250 dokters. De dichtheid van de dokters bedraagt 1 dokter voor 368 inwoners, of 2,72 dokters voor 1000 inwoners.
Er zijn 4 bejaardentehuizen beschikbaar.

Hoewel men in deze regio in een landelijk gebied woont, is de afstand naar de grote centra nooit ver. In het noordelijk kanton Eupen zijn de wegen naar Aken,  Maastricht, Luik zeer kort.
Er zijn bovendien in een straal van ongeveer 100 km, 5 internationale luchthavens ter beschikking.
In het Zuiden van de Oostkantons zijn deze wegen nauwelijks veel langer, bijv. naar Trier, Luxemburg-stad, alsook naar de luchthaven.

Niettegenstaande de landelijke structuur zijn de stedelijke centra van de regio altijd nabijgelegen.

In het noorden ligt de stad Eupen met haar 17.000 inwoners. Daarnaast liggen er in het zuiden twee kleinere stedelijke centra Malmedy en St. Vith, die ook van alles zijn voorzien wat een stad vandaag de dag karakteriseert.

Op het platteland, net zoals in de voorsteden, woont men in moderne huizen en toch nauw verbonden met de natuur. Hier geniet men van het voordeel direct voor de huisdeur, in de natuur ontspanning te kunnen zoeken.
Centra met een hoge bevolkingsconcentratie kent Oost-BelgiŽ maar weinig. Het zijn de dorpen die de hoge levenskwaliteit van de streek duidelijk maken.


< terug