Oost-BelgiŽ noteert een reeks pluspunten, die de ondernemingen die er zich willen vestigen kunnen helpen aan concurrentievoordelen en die op andere plaatsen niet zo gemakkelijk worden gevonden. Ze versterken de succesvolle positionering van de bedrijven ter plaatse
De industrie- en handelskamer van Eupen-Malmedy-St.Vith (onze partner) legt de pluspunten uit als volgt:

1.  Gunstige geografische ligging
Dankzij de ligging in het hart van Europa bereikt men vanuit Oost-BelgiŽ in amper vier uur met de wagen, meer den 40 miljoen consumenten. Dit komt overeen met zowat 20 % van de Europese koopkracht binnen de uitgebreide Europese Unie. De directe nabijheid van de Europese industriegebieden en van belangrijke economische centra zoals het Roergebied, Aken, Luik, Brussel en Luxemburg is een belangrijke factor voor het lokale economische leven.


2. Uitstekende infrastructuur
Oost-BelgiŽ heeft via de autowegen E40 (Brussel-Luik-Keulen) en E42 (Rijsel-Namen-Trier) directe aansluitingen op het Europese autowegennet. Vijf luchthavens, Europaís tweede grootste binnenhaven (Luik) evenals tal van stations (met TGV-aansluiting) zijn bereikbaar in een minimum van tijd. Oost-BelgiŽ biedt attractieve, goed ontsloten industrie- en nijverheidsterreinen voor de meest onderscheiden behoeften.


3. Veelzijdige opleiding op hoog niveau
Op grond van zijn politieke bevoegdheid voor onderwijs, opleiding en tewerkstelling staat de wetgever in het Duitstalige Oost-BelgiŽ heel dicht bij het economische leven zodat er dikwijls sneller en flexibeler kan worden ingegaan op veranderingen die zich voordoen of op een ontstaande behoefte. De behoefte aan scholing wordt daarbij gedekt door een breed opleidingsaanbod qua vormings- en bijscholingsmogelijkheden. Tal van universiteiten, hogescholen, opleidings- en competentiecentra, evenals wetenschappelijke parken liggen in de directe omgeving.


4. Meertalige bevolking
Oost-BelgiŽ ligt op het raakpunt van verschillende taalgebieden (Duits, Frans, Nederlands, Luxemburgs), zodat een groot deel van de bevolking deze talen in verschillende combinaties beheerst en dit dikwijls gepaard met een goede kennis van het Engels. Ook het culturele inzicht van de lokale bevolking is bevorderlijk voor het grensoverschrijdende denken en handelen, daar zij uitstekend vertrouwd is met zowel de Germaanse als de Romaanse cultuurkring.


5. Stabiele, sociale vrede
De gemeenschappelijke basisconsensus tussen werkgevers en werknemers waarborgt sociale stabiliteit en ondersteunt zodoende het economische actief zijn in Oost-BelgiŽ.


6. Hoge levenskwaliteit
De ďin-betweenĒ-ligging  van Oost-BelgiÍ maakt het mogelijk de nabije binnen- en buitenlandse industriegebieden economisch snel te bewerken zonder de nadelen van een vestiging in het industriegebied zelf op de koop toe te moeten nemen. Het fascinerende landschap in Oost-BelgiŽ bekoort door zijn verscheidenheid en schoonheid. Tal van cultuur-, vrijetijd- en sportaanbiedingen, evenals een uitstekende gastronomie ronden de kwaliteit van de vestigingsplaats Oost-BelgiŽ af.

(Bron: IHK, Industrie- en Handelskamer)

< terug