De drie steden - Eupen, Malmedy en Sankt Vith Ė vormen ook vandaag nog de bevolkings- en economische pool in Oost-BelgiŽ. Daarnaast hebben er zich kleinere, maar niet minder interessante centra ontwikkeld,  meestal op grond van bepaalde lokale bijzonderheden.

Daarbij mag Oost-BelgiŽ niet als een samenhangend, of versmolten industriegebied worden beschouwd. Door de natuurlijke barriŤre van de Hoge Venen, een hoogveenlandschap, wordt Oost-BelgiŽ  quasi in twee delen verdeeld (Eupen en Malmedy-St. Vith) die landschappelijk, economisch maar ook qua volksaard sterk van elkaar verschillen.In de drie centra bevinden er zich totaal verschillende economische activiteitszwaartepunten, waardoor Oost-BelgiŽ zich door een veelzijdig spectrum van bedrijfstakken kenmerkt.

Daarbij komt het feit dat Oost-BelgiŽ  behoort tot de Duitstalige gemeenschap van BelgiŽ, de  Euregio Maas-Rijn en de grootregio Saar-Lor-Lux, die verdere belangrijke componenten zijn voor de verscheidenheid ervan zowel menselijk-cultureel als economisch.

Het is deze veelzijdigheid die voor het Oost-BelgiŽ van morgen de deur opent tot de globale economische ruimte - dynamisch, multicultureel, efficiŽnt en productief!
Oost-BelgiŽ (met de Duitstalige Gemeenschap) is lid van twee ďEuregioísĒ:

> de Euregio Maas-Rijn, die Oost-BelgiŽ met een oriŽntatie naar het noorden toe omvat
> de grootregio Saar-Lor-WalloniŽ-DG met een zuidelijke oriŽntatie
> Oost-BelgiŽ
> De Duitstalige gemeenschap in BelgiŽ
> Steden en gemeenten