Het gebied behoorde tot in de 12de eeuw tot het hertogdom Limburg. Het kwam echter na de Slag van Woeringen onder Brabant. In de 15de eeuw kwam het via huwelijkspolitiek onder de hertogen van Bourgondië, vervolgens onder de Spanjaarden en in 1713 na de Vrede van Utrecht onder de Oostenrijkse Habsburgers. Van 1794-1815 behoorde het tot het Franse Département Ourthe. Na het Congres van Wenen in 1815 behoorde het tot het Koninkrijk Pruisen en het Duits werd er als officiële taal ingevoerd. Na het Verdrag van Versailles kwam het gebied in 1920 onder België.

Tijdens de 2de wereldoorlog werd het gebied gedurende 5 jaar door Duitsland geannexeerd. Als gevolg van de taalwetgeving van 1963 werd België in drie taalgemeenschappen ingedeeld. Deze werden in 1970 in de praktijk omgezet en zodoende kon de RDK (Raad van de Duitstalige Cultuurgemeenschap van België) als directe voorloper van de Duitstalige gemeenschap, die bestond uit de kantons Eupen en St. Vith, aangesteld worden. Daar is dan ook tot op vandaag  het Duits de onderwijs-, administratie- en gerechtelijke taal.
 
Daarentegen is het kanton Malmedy, dat tot op heden overwegend Franstalig is, een onderdeel van de Franstalige gemeenschap.

Bron: Industrie en Handelskamer Eupen-Malmedy-St.Vith


< terug